4 Kasım 2019 Pazartesi




MKEK MEVCUT BULUNAN YERLİ TABANCA 
FİŞEKLERİNİN İNCELENMESİ

Selamlar Dostlar, Bu yeni yazıma son zamanlarda tabanca fişeği üretimi konusunda MKEK ve Turaç-Sterling in yanı sıra özel sektör firmalarından Sarsılmaz Silah Aş. ve Balıkesir Patlayıcı Maddeler Sanayi (BPS) MKEK te bulunan fişeklerin incelemesi üzerinde duracağım. Yazıma başlamadan evvel önce mevcut fişeklerin genel ve teknik özelliklerine değinmekte fayda görmekteyim. Sonrasında yazımın asıl konusu olan MKEK te mevcut bulunan yerli tabanca fişeklerin incelenmesi üzerine tablodaki değerlerini belirterek konumu tamamlayacağım. Saygılar.


1)7.65x17 (.380 ACP) Fişek

1800 lı yılların sonlarında John Browning tarafından geliştirilen 7,65 mm Browning (.32 ACP) fişek ünlü Belçika firması FN tarafından üretilmiştir. İlk olarak yine bir John Browning tasarımı olan Browning M1900 tabancalarla kullanılan fişek 7.65×17 Browning SR olarakta anılmaktadır. Amerikan sistemi ile .32 ACP (Automatic Colt Pistol) olarak ifade edilen fişek yarı kenarlı, düz duvarlı bir yapıya sahiptir.


Küçük ve hafif bir yapıya sahip olan 7.65×17mm Browning fişek bu özelliğinin bir sonucu olarak 25 m gibi kısa menzile ve orta düzey durdurucu etkiye sahiptir. Nispeten düşük gücü ile kilitleme sistemi bulunmayan basit geri tepme sistemi ile çalışan yarı otomatik tabancalar için tasarlamıştır. Bu fişeği ateşleyen tabancalar genellikle kompakt yapıda olduklarından genelinde gizli taşıma amaçlı kullanılırlar. Günümüzde de halen özellikle kompakt yapılı tabancalar bu fişek için tasarlanmaktadır. Buna ilaveten .32 ACP fişekler bazen 'destek çemberi' adı verilen 'Çap dönüştürme gömleği' vasıtası ile .30 kalibre av tüfeklerinde kullanılabilmektedir.

7,65 mm Browning fişek sağladığı başarı nedeniyle birçok ülke tarafından sivilce güvenlik gücün kullanımı maksadıyla benimsenmiştir. Ayrıca Adolf Hitler in bu tabanca ile intihar ettiği söylenmektedir.

2) 9x19 mm Parabellum/Luger Fişek

Halk arasında parabellumda denen 9x19mm luger fişek 1902 yılında Alman silah ve fişek tasarımcısı George Luger tarafından geliştirilmiştir. Parabellum ''Barış istiyorsan savaşa hazırlıklı ol.'' anlamına gelmektedir. Parabellum dünyada en çok tercih edilen fişek olma özelliğini yıllardır sürdürmektedir. 7-10 gr arasında bulunan fişeğin en sık kullanılanı 7,5 gram (115 grain) mermiye sahip olanlarıdır. 










George Luger
Ruslar tarafından kabul görülen 9×19 parabellum fişeğin Rus Yapımı Grach tabancalarla ve makineli tabancalarla kullanılmak üzere tasarlanan yüksek basınçlı 2 değişik tipi üretilmektedir. 


Yarygin PYa/Grach


9x19 parabellum fişek kovanı 0.86 gr barut alma kapasitesine sahiptir. En uygun 6 yiv 1 turu 250 mm ve yivler arası mesafe 9,02mm setler arası mesafe 8,82mm olacak şekilde kullanılır. Merkezden ateşlemeli bir fişek kapsülüne sahiptir.


CIP kriterlerine göre 9×19mm Parabellum fişek kovanının dayanması için gerekli basınç 235MPa dır.  CIP ı kabul eden ülkelerde 9×19parabellum fişeğinin satılabilmesi için her fişeğin bu maksimum basınç değerlerinin %130 fazlası ile yapılan testi geçmesi gerekmektedir. Özellikle ABD ve bazı diğer ülkeler tarafından kabul edilen SAAMI kriterleri ise fişek kovanının dayanması gereken bu basınç değerini 241.32 MPa olarak belirtmiştir. Piyasada 9×19mm Parabellum +P olarak bilinen fişekler için ise bu değer 265,45 MPa olarak tespit edilmiştir.







3).38 S.W.


Bu .38 S&W (9×20 mmR) 1877 yılında geliştirilmiştir Kartuşun versiyonları 1922'den 1960'lara kadar İngiliz ordusunun standart revolver kartuşlarıydı. 









MKEK ‘te Mevcut Bulunan Yerli Tabanca Fişekler ve Kıyası


Dostlar aşağı da satışta bulunan fişeklerin kıyasını edinebildiğim verileri toplayarak tabloda gösterdim. Fişek fiyatları 04.11.2019 itibariyledir.































KAYNAKÇA:


https://diehard.fandom.com
https://modernfirearms.net
https://saami.org
Vahit Köse / Bordo Bere Tüm Dünyanın Kullandığı Ateşli Silahlar Kitabı
http://www.sterling.com.tr





İstek,Görüş ve Önerilerinizi bekliyorum.
Allaha Emanet Olun. 😉



İletişim:

Mail: unalaslanilesilahlar@gmaKitabı'il.com
Instagram: @unalaslanilesilahlar


Ünal Aslan - Blogger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder