9 Kasım 2019 Cumartesi



CUMHURBAŞKANIMIZA HEDİYE EDİLEN TÜFEK HAKKINDA


Selamlar Dostlar. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’a hediye verilen tüfek hakkında olacak bu yazım. Şimdiden teşekkürlerimi sunar yazıma başlamayı vazife bilirim.

Bilindiği üzere son yıllarda savunma sanayimizde yerlileşme rüzgarı esmekte. Bu rüzgar içerisinde milli helikopter, milli füze, milli uçak ve bizim asıl konularımız içerisinde olan hafif silahlarda payını almakta. Son zamanlarda piyade tüfeklerinde ve keskin nişancı tüfeklerine gerek devlet kurumlarınca gerekse özel şirketlerce yönelim artmakta. Bu yönelimin küçük meyvelerinde biride Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’a hediye edilen tüfek.






Tüfek, Kırıkkale Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan Dikmen Savunma Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Emrah Hamzaoğlu tarafından bir yılı aşkındır ar-ge çalışması yürütüldüğü belirtilmiştir. KOSGEB Arge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında tasarlanmış olup 113 parçadan oluşan tüfeğin üretimi ortalama 2 yıl sürmüştür. Şirketin Genel Müdürü Emrah Hamzaoğlu’nun belirttiğine göre başlamadan önce 6 milyon lira tüfeğin üretimi için ise 10 milyon lira bütçe ayırılmıştır.


Dikmen Savunma Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Emrah Hamzaoğlu




Tüfekte; piston hareketli, döner-baş kilitlemeye sahip, yarı otomatik çalışma mekanizmasına ve 5+1 fişek kapasiteli şarjör içerisinde 338 kalibre lapua magnum mühimmat kullanılmaktadır. Namlu uzunluğu 710 mm toplam uzunluğu 1300 mm’dir. 6 yiv-sete 1:10 hadve oranına sahip namlu olan tüfeğin etkili menzili 1300 m (Olarak belirtilmiş. Hedeflenen 2000m), azami menzili 3500 m’dir. Bunların yanında tüfek sağlak ve solak atıcılar için çift yönlü kurma koluna, ayarlanabilir yanaklık ve dipçik pedine sahiptir.


Tüfek hakkındaki yorumuma gelecek olursak öncelikle şunu belirtmeliyim ki savunma sanayimizde bu gibi çalışmaları görmek gurur verici. Tüfek özgün tasarımı ile hoşuma gitti. Tüfeğin namlusunda ilerleyen zamanlarda namlu fireni de ekleneceği kanaatindeyim. Hamzaoğlu’nun belirttiğine göre 8-9 ay sonrasında devletimize sunulacak testleri yaptırılacakmış. Umarım hiçbir problem çıkmadan sunulur. Gelişmeleri yakınen takip ediyorum. Tüfek hakkında güzel haberlerle dönmek dileğiyle Hoşçakalın. 






KAYNAKÇA:



https://www.gazetekale.com/


https://www.youtube.com/




İstek,Görüş ve Önerilerinizi bekliyorum.
Allaha Emanet Olun. 😉


İletişim:

Mail: unalaslanilesilahlar@gmail.com
Instagram: @unalaslanilesilahlar


Ünal Aslan - Blogger


4 yorum: