15 Kasım 2019 Cuma



MKE’YE BİR YENİSİ DAHA: ÖZKURSAN


Selam Dostlar. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yıllık fişek istihkaklarının 1000 adete çıkmasıyla birlikte fişek üretimine MKE ve Turaç'ın yanı sıra Sarsılmaz gibi firmaların dahil oldu. MKE'nin satışı tekelinde olan fişek piyasası firmalar arası daha rekabetçi hale geldi...

Yerli firmalarımızdan olan Özkursan firmasının sosyal medya hesabını takip ederken MKE’ye 9x19mm Luger Silver, 9x19mm Luger, 7.65x17mm Gold ve 7.65x17mm Silver fişeklerini yakın geleceğimiz günlerde sunacağı bilgisini aldım. Ve yazımı bu konu üzerinde altında toplamaya karar verdim.

Önce kısaca Özkursan firmasının geçmişten günümüzde ki sürecine bakalım.
Özkursan 9 mm P.A. Ses Fişeği

Firma 1987 yılında motor ve bisiklet sanayiine yedek parça üretimi ile başlar. 1993'te Türkiye'de bir ilki gerçekleştirip, Türk üretimi olan ilk ses mermisi kovanını tasarlayıp piyasaya sunar. Daha sonra kurusıkı tabanca üretimine başlayarak günümüzde firma av ve atıcılık fişeklerini üretmeye ve geliştirmeye başlar. Yakın zamanda tabanca fişeği üretmeye başlayacaktır.

Firmanın yakında MKE'ye sunacağı fişekler başta belirttiğim gibi 9x19mm Luger Silver, 9x19mm Luger, 7.65x17mm Gold, 7.65x17mm Silver fişekler. Şimdiden ülkemize hayırlı olması dileğiyle...


Firmanın Sosyal Medya Hesabından











 Aşağıda yine firmanın sosyal medya hesabından kendi üretimleri olan 9x19 mm Luger fişeğinin MP5 makineli tabancası ile test atışları videosu yer almakta.


 






KAYNAKÇA:

https://www.instagram.com/ozkursan/
http://www.ozkursan.com.tr/




İstek,Görüş ve Önerilerinizi bekliyorum.
Allaha Emanet Olun. 😉


İletişim:

Mail: unalaslanilesilahlar@gmail.com
Instagram: @unalaslanilesilahlar


Ünal Aslan - Yazar

9 Kasım 2019 Cumartesi



CUMHURBAŞKANIMIZA HEDİYE EDİLEN TÜFEK HAKKINDA


Selamlar Dostlar. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’a hediye verilen tüfek hakkında olacak bu yazım. Şimdiden teşekkürlerimi sunar yazıma başlamayı vazife bilirim.

Bilindiği üzere son yıllarda savunma sanayimizde yerlileşme rüzgarı esmekte. Bu rüzgar içerisinde milli helikopter, milli füze, milli uçak ve bizim asıl konularımız içerisinde olan hafif silahlarda payını almakta. Son zamanlarda piyade tüfeklerinde ve keskin nişancı tüfeklerine gerek devlet kurumlarınca gerekse özel şirketlerce yönelim artmakta. Bu yönelimin küçük meyvelerinde biride Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’a hediye edilen tüfek.






Tüfek, Kırıkkale Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan Dikmen Savunma Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Emrah Hamzaoğlu tarafından bir yılı aşkındır ar-ge çalışması yürütüldüğü belirtilmiştir. KOSGEB Arge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında tasarlanmış olup 113 parçadan oluşan tüfeğin üretimi ortalama 2 yıl sürmüştür. Şirketin Genel Müdürü Emrah Hamzaoğlu’nun belirttiğine göre başlamadan önce 6 milyon lira tüfeğin üretimi için ise 10 milyon lira bütçe ayırılmıştır.


Dikmen Savunma Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Emrah Hamzaoğlu




Tüfekte; piston hareketli, döner-baş kilitlemeye sahip, yarı otomatik çalışma mekanizmasına ve 5+1 fişek kapasiteli şarjör içerisinde 338 kalibre lapua magnum mühimmat kullanılmaktadır. Namlu uzunluğu 710 mm toplam uzunluğu 1300 mm’dir. 6 yiv-sete 1:10 hadve oranına sahip namlu olan tüfeğin etkili menzili 1300 m (Olarak belirtilmiş. Hedeflenen 2000m), azami menzili 3500 m’dir. Bunların yanında tüfek sağlak ve solak atıcılar için çift yönlü kurma koluna, ayarlanabilir yanaklık ve dipçik pedine sahiptir.


Tüfek hakkındaki yorumuma gelecek olursak öncelikle şunu belirtmeliyim ki savunma sanayimizde bu gibi çalışmaları görmek gurur verici. Tüfek özgün tasarımı ile hoşuma gitti. Tüfeğin namlusunda ilerleyen zamanlarda namlu fireni de ekleneceği kanaatindeyim. Hamzaoğlu’nun belirttiğine göre 8-9 ay sonrasında devletimize sunulacak testleri yaptırılacakmış. Umarım hiçbir problem çıkmadan sunulur. Gelişmeleri yakınen takip ediyorum. Tüfek hakkında güzel haberlerle dönmek dileğiyle Hoşçakalın. 






KAYNAKÇA:



https://www.gazetekale.com/


https://www.youtube.com/




İstek,Görüş ve Önerilerinizi bekliyorum.
Allaha Emanet Olun. 😉


İletişim:

Mail: unalaslanilesilahlar@gmail.com
Instagram: @unalaslanilesilahlar


Ünal Aslan - Blogger


7 Kasım 2019 Perşembe



MOT GÜN YÜZÜNE ÇIKTI 
 
Selamlar Dostlar. Geçtiğimiz günlerde 2 yıla yakın takip ettiğim MKEK tarafından üretilmesi beklenen ve henüz ar-ge aşamasında olan Milli Otomatik Tabanca (MOT) tasarımsal olarak ortaya çıktı. Gün yüzüne çıkan otomatik tabancanı orjinal adı ‘MOT-919’’ dur. 919 ismini kullandığı mühimmattan almaktadır.






MKEK’ in uzun yıllar güvenlik güçlerimiz için Alman Heckler&Kohn firması lisansı altında ürettiği MP-5 K, KN gibi kısa mesafede etkili tabancaların aksine yerlileşme hareketi sonucu kendi ürününü tasarlamaya başlayan kurumun MOT-919 meyvelerinden bir tanesi...



Henüz ar-ge aşamasında olan MOT-919 tabanca 9x19 mm fişek ateşleyebilen , 6 yiv-sete, gaz piston hareketli döner başlı kilitlemeli mekanizmaya sahip, tam ve yarı otomatik mekanizmayla çalışan bir tabancadır. 30fişek şarjör kapasitesine sahip olan tabanca 100 m etkili menzili 300 m azami menzili olup dakikada 800 atım yapabilmektedir. Namlu uzunluğu 225 mm ve mermi çıkış hızı 350 m/s’dir. Ateşleme hassasiyeti 20 / 30 newton olmakla birlikte tabancanın tam boy ve dipçik uzunluğu, ağırlığı, dağılımı hakkında kurum web sitesinde açıklama yapılmamıştır.



Tabancada ilk dikkat çeken husus el kundağındaki Kayı boyunun sembolü olan ‘’IYI’’ dır. Diğer bir husus MP-5den farklı olarak AR-15 platformlu kurma koluna sahip olmasıdır. 4 tarafı pikatini rayla desteklenen (üst ve alt sabit) tabancada ayarlanabilen gezde dikkatleri çekmektedir.










KAYNAKÇA





İstek,Görüş ve Önerilerinizi bekliyorum.
Allaha Emanet Olun. 😉


İletişim:


Mail: unalaslanilesilahlar@gmail.com
Instagram: @unalaslanilesilahlar


Ünal Aslan - Blogger

 

4 Kasım 2019 Pazartesi




MKEK MEVCUT BULUNAN YERLİ TABANCA 
FİŞEKLERİNİN İNCELENMESİ

Selamlar Dostlar, Bu yeni yazıma son zamanlarda tabanca fişeği üretimi konusunda MKEK ve Turaç-Sterling in yanı sıra özel sektör firmalarından Sarsılmaz Silah Aş. ve Balıkesir Patlayıcı Maddeler Sanayi (BPS) MKEK te bulunan fişeklerin incelemesi üzerinde duracağım. Yazıma başlamadan evvel önce mevcut fişeklerin genel ve teknik özelliklerine değinmekte fayda görmekteyim. Sonrasında yazımın asıl konusu olan MKEK te mevcut bulunan yerli tabanca fişeklerin incelenmesi üzerine tablodaki değerlerini belirterek konumu tamamlayacağım. Saygılar.


1)7.65x17 (.380 ACP) Fişek

1800 lı yılların sonlarında John Browning tarafından geliştirilen 7,65 mm Browning (.32 ACP) fişek ünlü Belçika firması FN tarafından üretilmiştir. İlk olarak yine bir John Browning tasarımı olan Browning M1900 tabancalarla kullanılan fişek 7.65×17 Browning SR olarakta anılmaktadır. Amerikan sistemi ile .32 ACP (Automatic Colt Pistol) olarak ifade edilen fişek yarı kenarlı, düz duvarlı bir yapıya sahiptir.


Küçük ve hafif bir yapıya sahip olan 7.65×17mm Browning fişek bu özelliğinin bir sonucu olarak 25 m gibi kısa menzile ve orta düzey durdurucu etkiye sahiptir. Nispeten düşük gücü ile kilitleme sistemi bulunmayan basit geri tepme sistemi ile çalışan yarı otomatik tabancalar için tasarlamıştır. Bu fişeği ateşleyen tabancalar genellikle kompakt yapıda olduklarından genelinde gizli taşıma amaçlı kullanılırlar. Günümüzde de halen özellikle kompakt yapılı tabancalar bu fişek için tasarlanmaktadır. Buna ilaveten .32 ACP fişekler bazen 'destek çemberi' adı verilen 'Çap dönüştürme gömleği' vasıtası ile .30 kalibre av tüfeklerinde kullanılabilmektedir.

7,65 mm Browning fişek sağladığı başarı nedeniyle birçok ülke tarafından sivilce güvenlik gücün kullanımı maksadıyla benimsenmiştir. Ayrıca Adolf Hitler in bu tabanca ile intihar ettiği söylenmektedir.

2) 9x19 mm Parabellum/Luger Fişek

Halk arasında parabellumda denen 9x19mm luger fişek 1902 yılında Alman silah ve fişek tasarımcısı George Luger tarafından geliştirilmiştir. Parabellum ''Barış istiyorsan savaşa hazırlıklı ol.'' anlamına gelmektedir. Parabellum dünyada en çok tercih edilen fişek olma özelliğini yıllardır sürdürmektedir. 7-10 gr arasında bulunan fişeğin en sık kullanılanı 7,5 gram (115 grain) mermiye sahip olanlarıdır. 










George Luger
Ruslar tarafından kabul görülen 9×19 parabellum fişeğin Rus Yapımı Grach tabancalarla ve makineli tabancalarla kullanılmak üzere tasarlanan yüksek basınçlı 2 değişik tipi üretilmektedir. 


Yarygin PYa/Grach


9x19 parabellum fişek kovanı 0.86 gr barut alma kapasitesine sahiptir. En uygun 6 yiv 1 turu 250 mm ve yivler arası mesafe 9,02mm setler arası mesafe 8,82mm olacak şekilde kullanılır. Merkezden ateşlemeli bir fişek kapsülüne sahiptir.


CIP kriterlerine göre 9×19mm Parabellum fişek kovanının dayanması için gerekli basınç 235MPa dır.  CIP ı kabul eden ülkelerde 9×19parabellum fişeğinin satılabilmesi için her fişeğin bu maksimum basınç değerlerinin %130 fazlası ile yapılan testi geçmesi gerekmektedir. Özellikle ABD ve bazı diğer ülkeler tarafından kabul edilen SAAMI kriterleri ise fişek kovanının dayanması gereken bu basınç değerini 241.32 MPa olarak belirtmiştir. Piyasada 9×19mm Parabellum +P olarak bilinen fişekler için ise bu değer 265,45 MPa olarak tespit edilmiştir.







3).38 S.W.


Bu .38 S&W (9×20 mmR) 1877 yılında geliştirilmiştir Kartuşun versiyonları 1922'den 1960'lara kadar İngiliz ordusunun standart revolver kartuşlarıydı. 









MKEK ‘te Mevcut Bulunan Yerli Tabanca Fişekler ve Kıyası


Dostlar aşağı da satışta bulunan fişeklerin kıyasını edinebildiğim verileri toplayarak tabloda gösterdim. Fişek fiyatları 04.11.2019 itibariyledir.































KAYNAKÇA:


https://diehard.fandom.com
https://modernfirearms.net
https://saami.org
Vahit Köse / Bordo Bere Tüm Dünyanın Kullandığı Ateşli Silahlar Kitabı
http://www.sterling.com.tr





İstek,Görüş ve Önerilerinizi bekliyorum.
Allaha Emanet Olun. 😉



İletişim:

Mail: unalaslanilesilahlar@gmaKitabı'il.com
Instagram: @unalaslanilesilahlar


Ünal Aslan - Blogger