8 Ağustos 2019 Perşembe




SARSILMAZ SAR 223T VE SAR 223C

TÜFEKLERİNİN İNCELENMESİ

Merhabalar Dostlar. Ülkemizin özel firmalarından olan hafif silahlar konusunda savunma sanayimizin devlerinden Sarsılmaz Silah Sanayi Aş.’nin üretmiş olduğu SAR 223 T ve C tüfeklerinden bahsedeceğim bu yazımda.



SAR 223C

SAR 223T

Yerli Sarsılmaz firması tarafından üretilen askeri ihtiyaçları karşılanması için SAR 223 ün tasarlanması 2009 yılında başlanmıştır. Piyade tüfeği tasarlamak ve üretmek maksadıyla geliştirilen proje, TÜBİTAK-TEYDEB Bilim Kurulu tarafından onaylanarak "Hafif Etkin, Modüler ve Uluslararası Piyasada Rekabet Gücü Yüksek Modern Piyade Tüfeği Geliştirme Projesi" ismiyle TÜBİTAK desteği ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitelerinin de desteğini aldı.


Prototip safhasına 2011 yılı ortasında getirilen tüfeğin 2012 yılı ortasında 2 adet test prototipi imaline izin verilerek Milli Savunma Bakanlığınca Ekim 2012'de yaptıkları inceleme ve denetlemeden sonra üretim izni verildi. SAR 223, 2013 Ocak’ ta da imal iznini alarak aynı yılın mayıs ayında imalata geçti. 





Bu proje titizlikle sürerken firma tasarım aşamasında kabzasının ergonomik yapısını doğru yapabilmek için, 20 ile 30 yaşları arasında Türkiye’nin her tarafından kadın ve erkek bin 200 kişinin el yapısı inceledi.



SAR 223T ve SAR 223C Karşılaştırılması


SAR 223C


SAR 223T

Tabloda da göreceğimiz üzere tüm teknik özellikleri aynı ancak AR platformuna sahip bu iki tüfekten SAR 223C modeli tamamen yurt dışındaki sivil kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak için yarı otomatik, SAR 223T modeli ise tamamen askeri ihtiyaçları karşılamak maksadıyla tam ve yarı otomatik olarak tasarlanmıştır. Buna ek olarak resimde de görüldüğü üzere SAR 223T modelinin el kundağı daha çok reddot, gündüz/gece görüşlü dürbün vb. birçok aksesuar takabilme imkanı sunabilmek için 4 taraflı picatinny rayla donatılmıştır.






Kaynakça:





İstek,Görüş ve Önerilerinizi bekliyorum.
Allaha Emanet Olun. 😉



İletişim:

Mail: unalaslanilesilahlar@gmail.com
Instagram: @unalaslanilesilahlar


Ünal Aslan - Blogger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder