5 Ağustos 2019 Pazartesi




JMK BORA-12 (JNG-90) KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİNİN İNCELENMESİ





Selamlar Dostlar. Bu yazımda ülkemizde gerek halkımız gerekse askeri personelimiz tarafından çok sevilen Makine Kimya Endüstrisi Kurumumuzca (MKEK) üretilen JMK Bora-12 Keskin Nişancı Tüfeğini daha detaylı inceleyeceğiz.


JMK Bora 12 Türk Silahlı Kuvvetlerimizin  “Milli Silah Projesi” kapsamında keskin nişancı tüfeği ihtiyacının karşılanması için, MKEK ve Jandarma Genel Komutanlığı ortak çalışmaları sonucu ortaya çıkan JMK Bora-12 Keskin Nişancı Tüfeği MKEK’ in Kırıkkale tesislerinde üretilmiştir.


Kırıkkale Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Silah Fabrikası Müdürü Derviş Mehmet Ocakcıoğlu ve Bora12
Silahın seri üretimine geçilmiştir ve tamamen yerli imkânlar ile üretilmiştir. Bora-12’nin sözleşmesi 2005 yılında MKEK ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında imzalanmış ve ilk 2014 yılında üretilmiştir. Silahın ilk tasarımcısı 1990 mezunu bir Jandarma Astsubayı olan emekli başçavuş Necmi Güngör’dür. Tüfek aynı zamanda MKEK’ in ilk patentli silahıdır.

Bora ismi Asb. Necmi Güngör’ün oğlundan geldiği söylenmektedir.12 hedefi 12 den vurması sebebiyle verilmiş.  JNG ise Jandarma Genel Komutanlığındaki J N G harflerinden türetilmektedir. 90 da hiçbir kaynakta raslamama rağmen muhtemelen ülkemizin telefon kodundan geldiği düşüncesindeyim. JMK açılımına da aynı şekilde hiçbir kaynakta rastlayamadım.

Türkiye'ye ait bir adet Bora-12; 18-20 Haziran 2014 tarihleri arasında Paris'te gerçekleştirilen "Eurosatory" Fuarında çalınmıştır.

Bora-12'nin Çalındığına Dair Bir Gazete Haberi

2011 yılında Pakistan Kara Kuvvetleri'nin yaptığı test atışlarında ‘Accuracy AS50' , Almanya - İsviçre ortak yapımı Sig Sauer ve Güney Afrika yapımı Truvelo keskin nişancı tüfeklerini de geride bırakmıştır.



Teknik açıdan bakacak olursak; Bora-12 7.62 mm çapında, 10 fişek kapasiteli 6.4 kg ağırlığında (boş ağırlık), 1200 m etkili menzile sahip bir keskin nişancı tüfeğidir. Mekanizması sürgü mekanizmalı (bolt-action) gövdesi aliminyum, el kabzesi polimer, ayarlanabilir yanaklık ve ergonomik dipçiğe sahiptir. Namlu uzunluğu 660mm, toplam uzunluğu 1265mm, 4 yiv-sete 1:12 hadve oranına sahip , 860 m/s (Lapua Hps 170 Grain) namlu çıkış hızına sahiptir. Tüfekte 2 tip emniyet bulunmakta birlikte MIL-STD 1913 pikatini raya sahiptir. Üzerinde kullanılan dürbün ise yerli  3E EOS Keskin 3-12×50 dir.


Aşağıda ki tabloda teknik özelliklerini genel itibariyle yazdım.





Polimer ayarlanabilir dipçik ve yanaklık


 Yarısaydam şarjör      

Accuracy International / Versa Pod tasarımlı ayak olmakla birlikte ileri ve geri dönebilme özelliğine sahip.


Atıcının sol tarafına konumlandırılmış el emniyeti



Çok yönlü emniyet









Kaynakça:

https://www.youtube.com


İstek,Görüş ve Önerilerinizi bekliyorum.
Allaha Emanet Olun. 😉



İletişim:

Mail: unalaslanilesilahlar@gmail.com
Instagram: @unalaslanilesilahlar


Ünal Aslan - Blogger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder