30 Temmuz 2020 Perşembe

Fişeğin Kendiliğinden Ateş Alması Olayı / Gun cook-off



Merhabalar bu paylaşımım fişeğin kendiliğinden ateşleme olayı ingilizcesi ile gun cook-off olayı üzerine olacak. Her ne kadar ülkemizde maddi sebeplerden ötürü yok denecek kadar az görülse de  bazı kesimdeki çoklu atış yapan ateşli silahlar kullanıcıları için önem arz eden olaylardan bir tanesi... Yazının sonunda olayın daha net ve belkide ibretlik olması açısından videolar ekledim. İstek görüş ve önerilerinizi bekliyorum.


Sevgilerimle. Ünal ASLAN


Fişeğin kendiliğinden ateşleme olayı (gun cook-off) yüksek tekrarlı atışlarda çıkabilecek olaylardandır. Fişek yatağının ve çevresinin sürekli tekrarlar sonucunda aşırı ısınması ve bu ısınmaya bağlı olarak fişek yatağa alındıktan sonra iğne, kapsülü patlatmadan kapsül yada barutun kendiliğin den ateş almasıdır. Barutun patlamasıyla açığa çıkan  yüksek ısı ve basınç uzun süre fişek yatağı ve namlu içerisinde kalmadığından yüksek tekrar etmeyecek atış sayılarındaki silah tasarımlarında bu göz ardı edilir. Fakat çok tekrarlı atışlarda namlu,fişek yatağı ve iğne bölgesinin yüksek sıcaklığa maruz kaldığı süre atış sayısı  artacağından fişek kendiliğinden ateş alması söz konusu olur. Fişeğin kontrolsüz patlamasının doğurabileceği olumsuzluklara ortam hazırlayan bu durum genelde büyük çaplı silahlarda bekleniyor olsa da araştırmalarda tersi görülmüştür. 

Hameed vd.'nin 2014 yılında yaptıkları bir çalışmada 7.62 mm çapındaki bir silahta fişek yatağının 151,4C-153,4C sıcaklığa  ulaşması durumunda fişeğin kendisinden patladığı gözlemlenmiştir.

Aşağıdaki videolarda cook-off olayları görülmektedir.







Kaynakça:

Hafif Silahlar ve Balistik / sy.18-19 / Dr. Öğr. Üyesi Faruk Güner /  Nobel Bilimsel Eserler, 1.Basım, Ekim 2019 / 


İletişim bilgileri: